CONSECINŢE ● Stoparea creditării va avea efecte nebănuite
Stoparea ritmului de creştere al consumului prin frînarea creditării va reduce investiţiile străine în România în viitorii ani. Dacă pînă acum investiţiile străine au crescut anual ca urmare a creşterii economice a României şi a majorărilor salariale, din 2009 trendul se va inversa.
"Creşterea economică pe bază de consum durează atît timp cît banca îţi dă credit, deci cît timp cresc veniturile, ca să permită obţinerea împrumuturilor", consideră Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată.
În acest an, din cauza turbulenţelor financiare de pe pieţele occidentale şi a reducerii marginilor de profit ca urmare a încetinirii economiilor occidentale, companiile s-au reorientat spre state cu rate mari de profitabilitate.
Ca urmare, investiţiile străine în România vor depăşi previziunile. Valoarea investiţiilor străine directe a urcat cu 66,25% în primele şapte luni, pînă la 5,76 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Naţionale a României (BNR). Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), aprecia în luna august că investiţiile străine directe vor depăşi 10 miliarde de euro în acest an. De aceeaşi părere este şi Virgil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS). Suma este mult peste estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), care spunea în luna martie că în România vor intra sub formă de investiţii în acest an 7,5 miliarde de euro, faţă de suma de 7 miliarde de euro de anul trecut.
În luna august şi Agenţia Română de Investiţii Străine (ARIS) îşi revizuia în sus previziunea privind valoarea investiţiilor directe, de la şapte la opt miliarde de euro pentru acest an. "Conform datelor furnizate de Banca Naţională a României, valoarea investiţiilor străine directe în primul semestru al anului în c