Majoritatea tumorilor de pe san se dezvolta sub influenta estrogenilor care impregneaza glanda mamara. Dar cantitatea acestor hormoni este partial innascuta, partial legata de comportamentul nostru. Care dintre ei sunt cei protectori?
A. Controlul greutatii
Dupa menopauza, excesul de greutate pare sa favorizeze dezvoltarea tumorilor. Cancerul de san nu face exceptie.
Este important sa nu lasam sa se instaleze prea multe kilograme. In plus, grasimile subcutanate ale femeilor cu kilograme excedentare stimuleaza o enzima, aromataza, care transforma androgenii (hormonii masculini) in estrogeni, cunoscuti pentru rolul lor in cancerul de san.
B. Copii inainte de 30 de ani
Mai intai trebuie gasit, fireste, viitorul tatic. Dar pe urma este bine ca familia sa fie intemeiata imediat. Un bebelus inainte de 30 de ani si unul-doi dupa aceea este benefic. Pentru ca sarcina conduce celulele mamare la o maturizare completa care le protejeaza de degenerescenta.
Sarcina diminueaza, de asemenea, perioada pilulelor anticonceptionale. Riscul de cancer de san este ceva mai crescut la femeile care au luat pilule cu peste 5 ani inainte de a face primul copil.
C. Alaptarea prelungita
Dovezile legate de efectul preventiv al alaptarii se inmultesc: ultimul raport al Fondului mondial de cercetari anti-cancer semnalizeaza un efect pozitiv, mult mai net atins cand alaptarea dureaza cel putin 6 luni. O explicatie posibila este ca in timpul alaptarii, productia de estrogeni se diminueaza. De altfel, alaptarea incheie maturizarea celulelor mamare, un alt factor protector.
D. Suprimarea anumitor acizi grasi
Conform unui studiu efectuat de cercetatorii francezi de la Inserm si de la Institutul Gustave-Roussy, maladia s-a dovedit a fi de doua ori mai frecventa la femeile care au in sange valori ridicate