Dacă medicii vor continua să plece din ţară în ritmul actual, românii vor merge în unităţile medicale doar ca simpli vizitatori.
Cod roşu în sistemul sanitar din România! Tot mai mulţi doctori vor să plece din ţară, iar efectele pe termen lung vor fi dezastruoase, atrag atenţia autorităţile. Numai în ultimele 9 luni, aproape o mie de medici au solicitat Colegiului Medicilor din România (CMR) certificate de probitate morală pentru a putea lucra în străinătate.
„Vom avea unităţi sanitare cu rol de muzeu, prin care vor trece pacienţi ca vizitatori, dar nu vor exista persoane calificate ca să-i trateze“, avertizează Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. Cu fenomenul migraţiei medicilor se confruntă întreaga Europă, dar cele mai mari probleme sunt în special în zonele de centru, sud şi est, după cum au subliniat reprezentanţi internaţionali ai colegiilor medicilor, prezenţi, ieri, la o adunare generală la Caransebeş. Banii sunt principalul motiv pentru care medicii îşi părăsesc ţara de origine, iar pe locul doi se înscriu mediul neperformant în care lucrează, lipsa facilităţilor şi imposibilitatea de a promova, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Problema s-a extinsla nivel global
Migraţia medicilor afectează atât ţările sărace, cât şi pe cele bogate, iar numă rul celor pregătiţi în domeniu este în scădere, a arătat Otmar Klober, secretarul general al World Medical Association. „Un număr mare de medici din Est vin să lucreze în Germania, iar alt număr de medici pleacă din Germania spre ţările nordice“, a spus acesta. Doctori din Asia, în special din China şi din Asia, vin la rândul lor către ţările mai bogate, iar cei din Canada se îndreaptă spre SUA.
Atracţiile principale sunt „o viaţă mai bună“, „remuneraţie mai mare“, „condiţii de lucru de calitate“, „mai mult timp pentru consultaţiile a