Ministrul olandez pentru afaceri europene, Frans Timmermans, este sceptic în ceea ce priveşte ridicarea monitorizării UE privind justiţia din România Oficialul olandez îndeamnă
Ministrul olandez pentru afaceri europene, Frans Timmermans, este sceptic în ceea ce priveşte ridicarea monitorizării UE privind justiţia din România
Oficialul olandez îndeamnă Bucureştiul să nu vadă în această procedură un mecanism de pedeapsă, ci unul de cooperare. El ne laudă pentru rolul jucat în aplanarea conflictului din Georgia.
Adevărul: România ar vrea ca de anul viitor să înceteze mecanismul de monitorizare, activat din cauza corupţiei. Olanda ne susţine?
Frans Timmermans: Nu ar fi înţelept să ne antepronunţăm. Cred că e prematur să vorbim despre încheierea monitorizării. Haideţi să aşteptăm următorul raport al Comisiei Europene şi să sperăm că va nota progrese în justiţie şi afaceri interne în următoarele două luni. Olanda este foarte critică atunci când vine vorba de corupţie, mai ales în UE, mai ales că noi investim mult în lupta anticorupţie. Dar noi criticăm constructiv.
După întâlnirea cu ministrul Lazăr Comănescu, aţi spus că România ar putea ajuta Europa să găsească rute de transport alternative. Concret, cum se poate face asta?
Vedeţi, în trecut, portul olandez Rotterdam, unul dintre cele mai mari din lume, vedea în Constanţa un competitor. Acum, Rotterdam înţelege că portul Constanţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri pentru dezvoltarea de coridoare alternative de transport, prin toată Europa.
Transportul pe apă este unul dintre cele mai bune dacă vrem să găsim modalităţi responsabile din punct de vedere ecologic pentru transport în UE.
Cred că globalizarea economiei va intensifica activităţile economice în Europa, mai multă producţie pe continent, nu în altă parte. Ca să ne folosim de aceste oportunit