Avocado conţine între 5% şi 25% grăsimi ce protejează vasele sangvine, prevenind bolile cardiovasculare. În acest fruct se găsesc substanţe ce reduc nivelul colesterolului în sînge.
Avocado conţine între 5% şi 25% grăsimi ce protejează vasele sangvine, prevenind bolile cardiovasculare. În acest fruct se găsesc substanţe ce reduc nivelul colesterolului în sînge.
Cercetătorii de la Wesley Medical Centre (Queensland, Australia) au demonstrat că persoanele care mănîncă un avocado pe zi nu au probleme cu colesterolul. Participanţii la studiu au mîncat zilnic cîte un avocado crud timp de trei săptămîni. La sfîrşitul studiului, cercetătorii au constatat că avocado reduce colesterolul din sînge cu 8,2%, iar o dietă cu conţinut mic de grăsimi scade colesterolul cu doar 4,9%. Acest efect se datorează betasitosterolului,substanţă prezentă în miezul de avocado, ce împiedică asimilarea grăsimilor şi previne bolile cardiovasculare.
PROPRIETĂŢI. “Avocado este originar din Mexic, unde este folosit pentru producţia de ulei. Un fruct de avocado poate să atingă pînă la 1 kilogram greutate. Acest fruct conţine între 14% şi 25% grăsimi vegetale uşor asimilabile, ce protejează vasele sangvine. Este apreciat de asemenea pentru proprietăţile sale antioxidante, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, hipoglicemiante. Studiile au demonstrat că avocado reduce intensitatea simptomelor ce însoţesc creşterea în volum a prostatei. Recent, s-a descoperit că în avocado se găseşte o substanţă – persenona – cu acţiune antiinflamatoare”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
CRUD. Chiar dacă este un fruct, avocado se consumă mai mult ca fel de mîncare. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mîncăm avocado crud, adăugat în salate sau amestecat cu condimente exotice. Dacă este tratat ter