După pasta de dinţi otrăvitoare şi conservele de hrană pentru animale ce au ucis mii de animale de companie din Europa şi SUA, a sosit rândul laptelui praf chinezesc să facă ravagii. Cel puţin 432 de bebeluşi din China s-au îmbolnăvit de pietre la rinichi (o afecţiune destul de rară în cazul sugarilor) şi unul a murit din cauza laptelui praf ce coţinea melamină chimică, o substanţă interzisă, potrivit AP. Până să se fie dat ordinul de retragere de pe piaţă, au fost consumate mii de tone de lapte cu melamină şi alte mii au ajuns pe piaţa din Taiwan.
Substanţa chimică este folosită în tăbăcirea pielii (şi afectează sistemul reproductiv şi urinar chiar şi la animale), iar în acest caz a fost folosită de compania Sanlu pentru a creşte nivelul de proteine pe care laptele praf ar trebui să-l conţină pentru a trece testele privind calitatea proteică. Însă produsul este cel mai ieftin de pe piaţa chineză, iar consumatorii extrem de săraci nu îşi mai pun probleme legate de siguranţa alimentară.
Compania chineză este deţinută în proporţie de aproape 50% de cel mai mare producător mondial, neozeelandezii de la Fonterra, cu exporturi consistente şi către Europa. Compania mamă din Noua Zeelandă susţine că ştia de problemă încă din luna martie şi că a solicitat chinezilor, în august, să retragă de pe piaţă mii de tone din acest lapte praf cu melamină, avertisment de care nu s-a ţinut însă cont.
Ministrul sănătăţii din China, Gao Qiang, a indicat imediat că Sanlu Group este principalul vinovat pentru cele întâmplate şi că va demara o anchetă pentru a se asigura că, de acum înainte, sunt respectate normele de siguranţă alimentară. Pentru a exista un ţap ispăşitor real, autorităţile chineze au anunţat că au arestat 19 persoane şi că alţi 78 de oameni au fost chemaţi pentru interogatorii.
Situaţia pune din nou sub semnul întrebării siguranţa produselor „made i