Liderul mondial în asigurări şi servicii financiare American International Group (AIG), care este prezent şi în România prin AIG Life România, a raportat pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an o pierdere de 5,3 miliarde de dolari, după o pierdere de 7,8 miliarde de dolari în primul trimestru.
Potrivit publicaţiei International Herald Tribune, principala problemă sunt contractele pentru înlocuirea creditelor neachitate, pe care unitatea companiei de produse financiare le-a vândut investitorilor. Aceste contracte permit vânzătorilor să parieze pe creditele cu valoare de datorie, susţinute de ipoteci. Şi cum preţurile caselor din Statele Unite ale Americii au scăzut, ipotecile susţinute au urmat acelaşi trend, ceea ce a făcut ca AIG să reducă valoarea acestora în registre.
O veste bună a apărut joia trecută când AIG a anunţat un proces de decontare în valoare de 115 milioane de dolari depus de către acţionari în numele companiei. Astfel, AIG va primi 85 de milioane de dolari în poliţele de asigurare care acoperă directorii şi funcţionarii, şi 29,5 milioane de dolari de la alţi patru foşti funcţionari. Aceştia din urmă au fost acuzaţi de încălcarea îndatoririlor fiduciare prin redirecţionarea activităţilor de asigurare care au generat sute de milioane de dolari în comisioane către o companie controlată de aceştia.
Pe 25 septembrie este aşteptat planul general al directorului executiv al companiei Robert Willumstad, însă investitorii sunt din ce în ce mai nerăbdători în ceea ce priveşte viitorul companiei. Vineri, acţiunile AIG au scăzut cu 28%, fiind tranzacţionate la 12,63 dolari, cu 4,92 mai puţin, per acţiune. În România, compania se situează ce locul doi pe piaţa asigurărilor, deţinând o cotă de piaţă de 10-11%. (A.G.)
Liderul mondial în asigurări şi servicii financiare American International Group (AIG), care este prezent şi în Româ