Betisoarele cu capete din bumbac pentru curatarea urechii traumatizeaza timpanul si pot duce, in final, la surditate, avertizeaza medicii. „A doua trauma pentru timpan – dupa muzica ascultata la maximum in casti – si care poate da surditate sunt acele bastonase cu care fiecare dintre noi ne stergem in urechi”, atentioneaza medicul ORL Ioan Nicolae Moise.
Specialistul spune ca, de multe ori, simpla introducere a bastonasului in ureche poate lovi timpanul. Acesta este principalul organ care, prin vibratiile sale - fiind o membrana elastica - transmite informatii catre centrul nervos, care le transforma si noi le percem ca atare. De aceea, atunci cand leziunile produse de betisoarele pentru urechi devin frecvente, ele pot conduce, in timp, la pierderea auzului.
„In ultimul timp, s-a accentuat foarte mult numarul bolnavilor care se prezinta la medicul specialist ORL cu simptome de hipoacuzii (slabirea auzului – n.r.): unii pacienti au senzatia de ureche infundata, altii spun ca aud niste zgomote in ureche. Noi putem sa tratam aceste «sunete» in prima faza, insa daca persoana respectiva se mentine in acelasi mediu de trauma sonora, la un moment dat, aceste zgomote pot deveni ireversibile”, subliniaza dr. Moise. Atunci cand surditatea apare la o ureche, se pierde cinci la suta din auz, adauga medicul.
Lista bolilor pe care le pot genera bastonasele nu se opreste aici. „Aceste betisoare dau niste afectiuni ale urechii externe, ciuperci, pentru ca, evident, ele nu sunt sterile. In jurul nostru, mediul nu e foarte curat, in ureche e umezeala, pentru ca si acolo e piele care transpira, iar acest mediu e propice formarii ciupercilor”, afirma dr. Madalina Georgescu, medic primar ORL, cu competenta in audiologie, de la Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala ORL „Prof. dr. Dorin Hociota”.
Gandul Betisoarele cu capete din