Omenirea trece printr-una din cele mai acute crize pe care le-a cunoscut, determinata de cresterea preturilor produselor agricole. Cu atat mai dureroasa, cu cat ea se petrece in 2008, in plina epoca a dezvoltarii tehnologice, cand, in principiu, oamenii nu ar trebui sa mai moara de foame. Totusi, asta se intampla. Zilnic, mii de persoane, in special din tari africane foarte sarace (dar nu numai), mor de foame.
Cresterea aberanta a preturilor produselor alimentare, dar si a produselor necesare unei agriculturi cat de cat performante (ingrasaminte, seminte), insotita de schimbari climatice care au afectat productia agricola, au creat deja ravagii in tarile sarace. Putem sa le numim mult si bine tari in curs de dezvoltare, realitatea prezenta ne-a demonstrat ca unele din ele sunt de fapt tari foarte sarace, care nu pot face fata singure unei crize de asemenea proportii.
Cum se poate raspunde unei astfel de situatii ? Putea ea fi prevazuta si preintampinata? Ce va fi in viitor ?
Titlul acestui articol a fost de fapt titlul sesiunii extraordinare a Comisiei de Dezvoltare a Parlamentului European, care a avut loc saptamana trecuta, la Bruxelles. A fost o dezbatere la care au participat si reprezentanti ai Comisiei de Buget si ai Comsiei pentru Agricultura din PE, dar si ai Bancii Mondiale, ai Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, ai Programului Alimentar Mondial.
Scopul? Discutarea unei initiative a Comisiei Europene si a raportului Comisiei de Dezvoltare privind crearea unui mecanism de reactie rapida la cresterea preturilor la produsele alimentare in tarile sarace.
Cum nimic in lume nu e simplu, nici crearea acestui mecanism nu e. Despre ce e vorba, in mod concret? Comisia Europeana propune ca, din linia de buget a Politicii Comune Agricole (PAC), sa fie luat un miliard de euro si trim