Exportul de ovine se va ridica la 2,5 milioane de capete, cu o valoare de 170 de milioane de euro, în 2008, rămânând aproximativ constant faţă de anul trecut, a declarat Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine. Potrivit acestuia, 80% din producţia destinată exportului merge către piaţa comunitară, 10% reprezintă exportul în ţările arabe, iar 10%, către alte state. „Exporturile în viu sunt de 90%, iar exportul de carne de oaie este de 10%. Primele trei ţări clasate după cantitatea importată sunt Grecia, Italia şi Franţa. Anul trecut, Grecia a importat un milion de capete, iar Italia, 800.000“, a precizat preşedintele patronatului. Printre ţările în care România exportă oi se numără Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Bulgaria, dar şi Liban, Siria sau Libia. „Există 700.000 de gospodării ţărăneşti care cresc aceste animale, iar 1,5-2 milioane de români se ocupă cu această activitate“, a spus Mihai Dumitriu. Acesta a mai precizat că la noi în ţară există 80 de centre de colectare a ovinelor, pentru comerţul intracomunitar, iar 85% din cantitate este asigurată de cei 31 de membri ai Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine. Exportul de ovine se va ridica la 2,5 milioane de capete, cu o valoare de 170 de milioane de euro, în 2008, rămânând aproximativ constant faţă de anul trecut, a declarat Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine. Potrivit acestuia, 80% din producţia destinată exportului merge către piaţa comunitară, 10% reprezintă exportul în ţările arabe, iar 10%, către alte state. „Exporturile în viu sunt de 90%, iar exportul de carne de oaie este de 10%. Primele trei ţări clasate după cantitatea importată sunt Grecia, Italia şi Franţa. Anul trecut, Grecia a importat un milion de capete, iar Italia, 800.000“, a precizat preşedintele patronatului. Prin