Lupta împotriva terorismului a început la scurt timp dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, într-una din cele mai sarace tari de pe glob, Afganistan, si a continuat în Irakul distrus de
Lupta împotriva terorismului a început la scurt timp dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, într-una din cele mai sarace tari de pe glob, Afganistan, si a continuat în Irakul distrus de sanctiuni economice. Pe ambele fronturi, SUA au de înfruntat rezistenta insurgentilor care slabeste într-o tara si se consolideaza în cealalta.
Nu este suficient sa porti un razboi asimetric ca sa îl si câstigi. Cea mai mare putere a lumii, America, a pornit în 2001 un razboi împotriva unei tari care nu mai avea nici economie si nici armata, dar care adapostea bazele de antrenament ale teroristilor din Al Qaida implicati în atentatele de la 11 septembrie.
Dupa doi ani, SUA au intervenit împotriva unei tari cu o economie devastata si cu o armata slaba. Spre deosebire de Afganistan, Irakul a avut, cândva, o armata puternica, chiar a patra din lume, dotata cu sprijinul consistent al Occidentului, în perioada conflictului cu Iranul. În niciuna dintre cele doua tari fortele americane nu au reusit pâna acum sa obtina controlul deplin, din cauza rezistentei talibanilor si a gherilei irakiene.
Pe urmele insurgentilor
Dupa ani de lupte crâncene, Afganistanul nu este controlat de autoritati decât în proportie de 30%, restul fiind în mâinile traficantilor de droguri si talibanilor, în special în sudul si in estul tarii. Liderii politici occidentali cer noi strategii militare, iar responsabilii Pentagonului vor mai multe trupe din partea aliatilor. Zeci de camioane cu ajutoare sunt atacate pe drumul spre Kabul, iar personalul agentiilor umanitare este rapit sau ucis. Profesorii afgani sunt si ei omorâti, iar scolile în care predau sunt incendiate sau aruncate în