Lăutarii din Gorj au strâns sute de oameni la festivalul “Nopţile României” din Tel Aviv, care s-a încheiat duminică.
1 /.
A doua ediţie a festivalului “Nopţile României”, organizat de Institutul Cultural Român din Tel Aviv, a reunit, între 11şi 14 septembrie, în piaţa din faţa Bisericii Sfântului Petru, din oraşul vechi Yafo, 32 de artişti din România: meşteri populari din toata ţara, Grupul Iza din Maramureş, Taraful Arginţilor din Pârâu de Pripor (comuna Godineşti, judeţul Gorj) şi formaţia Nightlosers. Dacă formaţiile au cântat în fiecare seară în faţa a sute de oameni adunaţi în piaţă, ieri, festivalul s-a mutat la Haifa, oraş aflat la 80 de km de Capitala Israelului.
Numeroşi evrei veniseră chitiţi să cumpere brânza tradiţională din burduf, “pe care nu o mai găseşti nicăieri în lume”. Din păcate, spre dezamăgirea doritorilor, anul acesta, pentru produsele alimentare nu s-au mai obţinut aprobările necesare pentru a le aduce din ţară. Ei s-au putut consola doar cu obiectele artizanale româneşti.
Sârbe, hore, “gorjeniţe”
Într-un asemenea decor s-a remarcat, de departe, Taraful Argint de la Gorj. Îmbrăcaţi în costume populare, dar cu sandale şi pantofi moderni, cei cinci membri ai familiei Argint au venit din satul Pârâu de Pripor cu un sac de instrumente: viole, violoncel, braci ( o vioară mai mare), chitară, acordeon şi contrabas. Un taraf pe cinste, renumit în toată zona, format din reprezentanţii cei mai de seamă ai clanului Argint: Victor Jr., Florian, Maria, Marian, dar şi verişorul Pobirci Adrian şi mătuşa Magdalena.
Atât joi seară, cât şi sâmbătă seară, ei au cântat din melodii faimoase ale Mariei Lătăreţu, „Mai ţii minte, măi, dragă Marie”, „Mai treci neică şi tu dealu’”, “cântece de ascultare”, cum le numesc ei, dar şi unele ritmate - sârbe, hore, “gorjeniţe”, „ungurica” ( dans) sau ghim