Dezvoltatorii dau vina pe constructori şi pe lipsa forţei de muncă. Sursa: Andrei Spirache
Doar circa 1.500 de apartamente au fost predate proprietarilor din Capitală în primele opt luni ale anului, în loc de aproape 4.000, aşa cum prevedeau termenele iniţiale. Ceea ce înseamnă că, practic, doar jumătate dintre dezvoltatori şi-au respectat contractele. Specialiştii din domeniu spun că întârzierile sunt la ordinea zilei, dar că viitorii proprietari au motive să se îngrijoreze doar dacă acestea depăşesc şase luni.
Şantierele aşteaptă finanţatori
Termenele enunţate cu surle şi trâmbiţe la lansarea unui proiect sunt rapid uitate cu cât se apropie ziua de predare. „Întârzierile au devenit ceva normal, dacă se încadrează în intervalul «decent», de două-trei luni“, este de părere Călin Clinciu, director de dezvoltare la Euroest. Dezvoltatorii dau din colţ în colţ şi aruncă vina pe constructori şi pe lipsa forţei de muncă. La acestea se adaugă şi costurile de construcţ ie mai mari faţă de calculele lor iniţiale. „Inactivitatea pieţei din ultima perioadă duce la întârzieri şi mai mari.
Mulţi s-au bazat pe comercializarea locuinţelor încă din faza de proiect şi, din cauză că vânzările nu au mers aşa cum se aşteptau ei, nu mai au bani să construiască“, explică Adrian Şişchin, directorul Remax România. Vânzările locuinţelor noi au scăzut cu peste 50% faţă de anul trecut, aşa cum au recunoscut dezvoltatorii. Interesul redus al cumpărătorilor se reflectă şi în numărul mic de vizitatori ai ultimei manifestări de profil - Salonul Imobiliar organizat în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti a atras doar câteva sute de persoane.
Penalizări doar pe hârtie
Teoretic, întârzierile ar trebui să-i ardă la buzunar pe dezvoltatori prin plata unor penalizări. Practic, ei suferă doar din cauza majorărilor costurilor de const