În contractele de credit sunt strecurate clauze care permit modificarea taxelor Împrumutul cu dobândă fixă pe toată perioada este un produs pe cale de dispariţie din oferta băncilor de
În contractele de credit sunt strecurate clauze care permit modificarea taxelor
Împrumutul cu dobândă fixă pe toată perioada este un produs pe cale de dispariţie din oferta băncilor de pe piaţa românească.
Dobânda fixă la credite, care domina ofertele băncilor cu puţini ani în urmă, aproape că a dispărut. Cu greu mai găseşti o bancă dispusă să îţi ofere o finanţare pe care să o rambursezi în rate egale pe toată perioada de creditare.
Dacă la început băncile au înlocuit dobânda fixă cu cea variabilă la creditele imobiliare, treptat această tendinţă s-a conturat şi la cele de nevoi personale contractate pe perioade mai scurte.
Pe de altă parte, multe dintre instituţii au păstrat o combinaţie nefericită între cele două tipuri de dobândă. Mai exact, dobânda împrumutului este fixă în primul an şi apoi devine variabilă (de regulă, mai mare).
În momentul de faţă, doar câteva bănci din România mai acordă populaţiei împrumuturi cu dobândă fixă din prima până în ultima zi de creditare. Printre acestea se numără BRD, BCR, Volksbank, Raiffeisen Bank şi Banca Italo-Romena.
Banca nu-şi asumă riscul de dobândă
Şi totuşi, cât de fixă este dobânda fixă? Majoritatea băncilor care oferă astfel de finanţări strecoară în contract o clauză potrivit căreia au dreptul să modifice dobânda în cazul unor "evoluţii semnificative" pe piaţa monetară. Deci, dacă banca apreciază că nu poate suporta diferenţa dintre dobânda de pe piaţa monetară şi cea fixă din contract, aceasta din urmă va suporta o creştere.
Un credit cu dobândă fixă comportă un risc pentru bancă întrucât finanţarea este oferită pe baza împrumuturilor contractate de aceasta de pe piaţa mon