Autoritatile romane testeaza marti sistemul de localizare a apelantului in cazul apelurilor catre serviciul 112 efectuate din retelele mobile, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Pentru deficientele sistemului 112, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, la sfarsitul lui 2007, situatie care ne-a adus foarte aproape de Curtea Europeana de Justitie. Un alt aspect este acela ca 90% din apelurile la numarul unic de urgenta 112 sunt false, problema pentru care autoritatile si operatorii cauta o solutie tehnica de pedepsire, cea mai agreata fiind cea a bombardamentului cu SMS-uri.
Luna trecuta, Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor, a anuntat ca o solutie tehnica pentru localizarea apelantilor la 112 din retelele de telefonie mobila va deveni functionala in toate retelele mobile in luna noiembrie a acestui an.
"In prezent, dupa ce operatorul 112 a organizat licitatiile pentru solutiile de captare ale apelantului din retelele de telefonie mobila, suntem in situatia ca undeva in jurul datei de 15 septembrie sa efectuam primul apel din retelele mobile, care va fi localizat conform solutiei selectate. Pana pe 15-20 noiembrie, solutia va fi implementata in toate retelele si localizarea apelantilor va fi in conformitate cu cerintele Comisiei Europene", a precizat Karoly Borbely.
Romania se afla in cea de-a doua faza a procedurii de incalcare a dreptului comunitar deschisa de Comisia Europeana la finele lui 2007 pentru deficientele functionarii acestui sistem, iar urmatoarea faza si ultima este Curtea Europeana de Justitie.
MCTI: Sunt informari periodice catre Bruxelles in privinta 112
Aflat in vizita in Romania in luna martie a acestui an, comisarul european pe telecom Viviane Reding a discutat cu autoritatile romane, exprimandu-si increderea ca nu va fi nevoita sa adu