Piata fortei de munca seamana surprinzator de mult in ultimii ani cu piata imobiliara. Preturi/salarii fabuloase, miza pe conjunctura si pe oferta limitata. Iar businessul romanesc nu a depins vreodata mai mult de oameni ca acum. Cat priveste real estate-ul, acesta da de ceva vreme semne ca se indreapta spre o stare de normalitate. Preturile stagneaza sau chiar scad. Cu toate acestea, analistii si angajatorii sunt de parere ca va mai dura cel putin inca cinci ani pana cand si directorii de resurse umane vor putea sa doarma linistiti.
Exista un fel de regula nescrisa a directorilor de resurse umane din companiile de pe pietele mature. In Germania sau in Marea Britanie, CV-ul unui angajat care a schimbat mai mult de 3-4 joburi in 10 ani va fi respins fara drept de replica pentru ca un astfel de "slalom" profesional este primul semn al lipsei de seriozitate si profesionalism la un candidat. La fel procedeaza si companiile mari din India, insa din alt motiv: pe o piata cu 1,1 miliarde de locuitori si cu un salariu mediu de aproximativ doua ori mai mic decat cel din Romania, angajatorii isi permit cu o mai mare usurinta sa fie selectivi.
In CV-urile angajatilor din Romania apar frecvent si cate trei schimbari ale locului de munca intr-un an de zile.
"Romanii isi schimba jobul atat de des pentru ca stiu ca pot gasi cu usurinta alt angajator, ba chiar pe bani mai multi. Managerii romani sunt mofturosi pentru ca stiu ca, odata iesiti pe piata, se afla intr-un mediu sigur. In Grecia, spre exemplu, lucrurile nu stau deloc asa. Ca director de resurse umane sau de marketing, daca pleci din compania in care lucrezi, risti sa ramai fara job intre sase si opt luni", spune Panos Manolopoulos, CEO al companiei de executive search Stanton Chase International in Orientul Mijlociu si care a condus timp de patru ani biroul local al firmei.
Romania e