În Catalunya, contractele pentru sezonierii români s-au încheiat pe o perioadă de cinci luni, prin Ministerul Muncii din România. Angajatorul, asociaţia de agricultori catalani Union
În Catalunya, contractele pentru sezonierii români s-au încheiat pe o perioadă de cinci luni, prin Ministerul Muncii din România. Angajatorul, asociaţia de agricultori catalani Union Pagesos, se obligă să le ofere sezonierilor de lucru în diverse campanii agricole.
Pentru Angelica, Daniela şi Anişoara, aventura a început în urmă cu trei luni când au sosit pe o plantaţie din Aragon. La încheierea campaniei agricole din localitate, au fost mutate într-un sat din Lleida. Aici, din cauza unei confuzii din partea spaniolilor, româncele au fost cazate într-o casă cu 40 de bărbaţi.
"Administratoarea plantaţiei nu vedea niciun inconvenient. Dacă pentru ea e normal, pentru noi, un e", povestesc Angelica, Daniela şi Anişoara, care n-au avut altă soluţie decât să doarmă pe jos, într-un birou din acea clădire.
A doua zi, reprezentanţii asociaţiei şi-au motivat comportamentul printr-o încurcătură: "După nume, am crezut că sunt bărbaţi. A fost o neînţelegere la repartizare." Româncele au fost mutate în satul Batia, în provincia Tarragona, unde aşteaptă începerea campaniei la cules de struguri. Ele au hotărât să rămână încă două luni la muncă, atât cât le-a rămas din contract, pentru a-şi păstra şansa de a reveni la anul.
"Dezorganizarea din acest an ne-a făcut să pierdem bani" spune Anişoara. Fiecare zi nemuncită, înseamnă cheltuială din partea sezonierilor.
Condiţii deplorabile pentru angajaţii români
Româncele îşi amintesc de condiţiile în care trăiau sezonierii în satul din Lleida. "Erau deplorabile. Dormeau opt într-o cameră, aveau o bucătărie comună cu numai două aragazuri pentru 40 de persoane. Era o mizerie de nedescris", zice Daniela.
Situ