"Cind se pune problema potolirii Rusiei, mina invizibila a pietei libere poate fi cea mai puternica arma a Vestului", scrie Bloomberg intr-o analiza despre o potentiala slabire a pozitiei economice si politice a Rusiei in contextul crizei globale. O criza care a lovit puternic si pietele rusesti, bursa de la Moscova scazind cu 4,4% la mijlocul sedintei de luni, pe fondul scufundarii principalelor actiuni: Gazprom, Lukoil, Rosneft. Tot luni, mediul de afaceri rus a cerut masuri urgente anti-criza, in timp ce presedintele Dmitri Medvedev a negat criza economica.
Bursa de la Moscova a scazut pana la inchiderea sedintei de luni cu 4,78%.
"Bursa se prabuseste, capitalul strain se retrage, ne confruntam cu o criza acuta de lichiditati", a declarat la Kremlin Alexandr Sokin, seful celei mai mare asociatii a oamenilor de afaceri din Rusia.
"Dispunem de un potential economic foarte mare si, in ciuda problemelor economice mondiale, situatia din Rusia este foarte stabila. Nu suntem intr-o situatie de criza sau de inceput de criza", a replicat insa presedintele Dmitri Medvedev.
Spusele presedintelui sint contrazise insa de ultimele evolutii din piata financiara rusa. RTS, principalul indice al Bursei de la Moscova, a scazut cu 40% de la inceputul anului si cu 26% de la declansarea conflictului cu Georgia. O serie de fonduri de investitii straine au retras sume importante din Rusia dupa razboiul cu Georgia, iar Standard & Poor's a avertizat ca ratingul de tara 'BBB+' al Rusiei se va confrunta cu riscuri daca Moscova foloseste bani din Fondul Bogatiei Nationale si din fondul de pensii ca sa sustina pietele financiare.
Si scaderea accentuata din ultimele saptamini a pretului petrolului este de natura sa nelinisteasca mediul rus de afaceri. Petro-dolarii reprezinta o componenta esentiala a bugetului de stat, iar scaderea sumelor