21 septembrie, Ziua internaţională de luptă împotriva maladiei Alzheimer, nu va fi marcată în acest an în judeţul Dolj, pentru că instituţiile abilitate au uitat sau nu le interesează.
Maladia Alzheimer şi alte tipuri de demenţe afectează de la an la an un număr tot mai mare de persoane în vârstă. Potrivit Societăţii Române de Sprijin a Vârstnicilor şi Suferinzilor cu Afecţiuni de tip Alzheimer, demenţa senilă afectează în fiecare judeţ 20% din bătrânii peste 80 de ani şi mai mult de 6% din vârstnicii trecuţi de 65 de ani, iar incidenţa bolii este în creştere. Această creştere a numărului de îmbolnăviri i-a determinat pe specialişti să prevadă o adevărată epidemie în următoarele decenii.
În întreaga lume, peste 24 de milioane de oameni suferă de Alzheimer.
În ciuda previziunilor îngrijorătoare, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) nu a inclus această boală pe lista programelor naţionale de prevenţie şi nici printre acţiunile derulate de Autorităţile de Sănătate Publică (ASP) subordonate, după cum susţine dr. Narcisa Dinică, şefa Biroului de promovare a sănătăţii din cadrul ASP Dolj.
„Este posibil ca, având în vedere numărul din ce în ce mai mare de cazuri, să existe preocuparea includerii în viitor a acestor afecţiuni în programele naţionale de sănătate. Deocamdată însă, nu avem acţiuni de prevenţie la nivelul Autorităţii de Sănătate Publică“, a precizat Narcisa Dinică.
Marcarea Zilei de luptă împotriva Alzheimer nu se află nici pe lista de priorităţi a Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, care, potrivit purtătorului de cuvânt, nu a organizat vreo acţiune care să amintească de acest eveniment. Pacienţii cu boala Alzheimer beneficiază de asistenţă medicală ca orice persoană asigurată.
O afecţiune degenerativă
Maladia Alzheimer este o boală degenerativă a sistemului nervos, care se manifestă prin deteriorarea p