Falimentul bancii de investitii Lehman Brothers este cel mai mare din istoria corporatista americana. Intr-o masura disperata, Merrill Lynch a acceptat sa fie cumparata de Bank of America pentru 50 de miliarde de dolari. Din cele cinci institutii financiare non-bancare ce dominau Wall Street-ul au mai ramas in acest moment doar doua: Goldman Scahs si Morgan Stanley. Fed, BCE si Banca Angliei relaxeaza si mai mult conditiile in care imprumuta bancile comerciale si de investitii.
Guvernul american - care a condus o operatiune de salvare a creditorilor Fannie Mae si Freddie Mac si care a orchestrat, in martie, preluarea Bear Stearns de catre JP Morgan - a jucat o carte mult mai dura in cazul Lehman. Autoritatile au refuzat sa acorde sprijin potentialilor cumparatori ai bancii, ceea ce a condus la o indepartare a Barclays si Bank of America, cele mai interesate institutii de o eventuala preluare.
Falimentul Lehman Brothers, cea de-a patra mare institutie financiara americana, este cel mai mare din istoria Statelor Unite, depasind colapsul din 2002 al WorldCom si cel din 1990 al Drexel Burnham Lambert. Institutia - infiintata in 1850 si care a rezistat avalansei de falimente din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, Marii Crize Economice din anii '30 si prabusirii Long-Term Capital Management in urma cu un deceniu - a fost nevoita sa ceara protectie din partea autoritatilor dupa ce valoarea de piata a companiei a coborat anul acesta cu 94%.
"Este foarte probabil sa asistam la un efect de domino, in conditiile in care firmele si indivizii care se bazau pe operatiunile Lehman pentru a obtine finantare incep sa simta efectele prabusirii companiei", a declarat Charles Tatelbaum, avocat specializat pe segmentul de falimente in cadrul firmei Lauderdable. "Intreaga situatie este extrem de inspaimantatoare in ceea ce priveste perspectivele intre