Frunzele de nuc au proprietăţi digestive, depurative, vermifuge, antihemoragice. De asemenea, infuziile în care sînt adăugate frunze uscate de nuc scad glicemia şi nivelul grăsimilor în sînge. Frunzele pentru infuzie se usucă la soare, doar acelea care rămîn verzi şi după uscare păstrîndu-şi proprietăţile terapeutice.
Frunzele de nuc au proprietăţi digestive, depurative, vermifuge, antihemoragice. De asemenea, infuziile în care sînt adăugate frunze uscate de nuc scad glicemia şi nivelul grăsimilor în sînge. Frunzele pentru infuzie se usucă la soare, doar acelea care rămîn verzi şi după uscare păstrîndu-şi proprietăţile terapeutice.
Ceaiuri“În cazul diabeticilor, ceaiurile din plante acţionează blînd, putînd fi folosite în acelaşi timp cu antidiabeticele orale. Cele mai bune rezultate se obţin dacă frunzele de nuc sînt combinate în infuzie cu rădăcini de brusture, teci de fasole, frunze de dud sau de afin. Chiar dacă acţionează cu blîndeţe, remediile naturiste nu trebuie administrate perioade foarte lungi. O dată la trei luni este bine să se facă o pauză în administrarea acestora”, arată dr Cristina Pavel, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie. Infuzia din frunze de nuc este bună în tratarea tulburărilor digestive, a constipaţiei. Şi se pregăteşte dintr-o linguriţă cu frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se beau zilnic cîte două căni de infuzie călduţă şi neîndulcită. Frunzele de nuc se remarcă prin conţinutul în taninuri, vitamina C, săruri minerale, acizi organici, ulei esenţial. Aceste substanţe conferă frunzelor de nuc proprietatea de a scădea tensiunea arterială şi nivelul colesterolului în sînge.
Inima şi măslinulSimilar frunzelor de nuc acţionează frunzele de măslin. Acestea sînt bogate în fibre, acizi graşi mononesaturaţi, potasiu, calciu, fosfor, mangan, magneziu şi vitaminele A, B, C, E. La noi, l