Copiii l-au plăcut pe ministru pentru că are talent de povestitor şi se îmbracă bine
Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, continuă să spună poveşti de adormit copiii. Dacă în prima zi de şcoală le-a spus elevilor ieşeni un basm despre Amiază-Împărat, ieri a apelat la un maestru al poveştilor, Ion Creangă. Ministrul a scos de la naftalină programul „Să citim în mileniul III”, iniţiat în 2002, şi s-a dus la Grădiniţa 122, din Bucureşti, să le citească preşcolarilor o poveste. La indicaţiile educatoarelor, a ales „La scăldat”.
Ministrul i-a avertizat pe copii, că „unele cuvinte nu sunt spuse în poveste aşa cum le vorbim noi azi, ele sunt cuvinte bătrâneşti” şi că pot cere explicaţii. Aşezat pe un scăunel, cu o cărticică colorată pusă în mapa de minister, Adomniţei a început povestea, cu adăugirile proprii.
„Voi ştiţi cum se scaldă găinile şi porumbeii în nisip, da? A avea altă vorbă înseamnă a schimba foaia. Mi te-ai luat de la inimă înseamnă că m-am supărat pe tine”, şi-a întrerupt povestitorul lectura, pentru explicaţiile de rigoare. Copiii au aflat şi că pe vremea lui Ion Creangă, care este din Iaşi, după cum a subliniat ministrul, nu existau maşini de spălat. „Fetele mergeau cu rufele la râu şi le spălau”. Copiii au mai aflat şi că, dacă înoţi toată ziua, ţi se face foame şi ca să nu te vadă lumea dezbrăcat, trebuie să fugi prin păpuşoi. Exact aşa cum a făcut Nică, după ce l-a lăsat mama lui fără haine.
Copiii au aflat şi că „nu trebuie să fugi şi să te încrunţi la câinii răi, dacă vrei să scapi de ei”. Concluzia poveştii a fost însă piesa de rezistenţă a povestitorului: dacă nu ai ascultat-o pe mama ta, trebuie să îţi ceri scuze, ca să îţi dea de mâncare. „Vorba dulce, mult aduce!”, le-a spus ministrul copiilor. Prichindeii au reţinut mesajul şi au rămas cu o impresie foarte bună despre dl. ministru: „Mi-a plăcut de el cum arată îmbră