PRM a depus, marti, la Curtea de Apel Bucuresti cererea de anulare a hotaririi de guvern referitoare la delimitarea colegiilor, inaintind totodata instantei si o exceptie de neconstitutionalitate. Deputatul PRM, Lucian Bolcas, a declarat pentru HotNews.ro ca actiunea principala va fi declansata in Contenciosul administrativ. In situatia in care tribunalul va anula hotarirea de guvern, acesta va trebui sa redeseneze colegiile uninominale, ceea ce va duce implicit la aminarea alegerilor. Deasemenea, daca Curtea admite exceptia de neconstitutionalitate, alegerile se vor amina si, probabil, se vor desfasura pe baza vechiului sistem de lista. Cele doua luni si jumatate pina la alegeri lasa insa loc oricarei evolutii a situatiei.
Vom avea alegeri pe baza votului uninominal la termen? Cititorii HotNews.ro sint rugati sa raspunda la aceasta intrebare.
In plingerea adresata Curtii de Apel Bucuresti, PRM cere anularea Hotaririi de Guvern 802 pentru delimitarea colegiilor uninominale, pe care o considera nelegala. Iata argumentele PRM:
guvernul a delimitat colegiile din circumscriptiile Constanta, Satu Mare, Bucuresti si din cea pentru romanii aflati in strainatate fara a avea avizul Comisiei parlamenentare speciale, asa cum cere Legea 35 a alegerilor uninominale." Prima delimitare a colegiilor uninominale va fi efectuata prin hotarire de Guvern, conform hotaririi unei comisii parlamentare speciale constituite pe baza proportionalitatii reprezentarii parlamentare, in termen de maximum 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului titlu". (art. 12 din Legea 35/2008)
prin Ordonanta de urgenta 66/2008, guvernul a modificat diferenta de maximum 30%- stabilita de Legea 35 - dintre colegiul cel mai mare si colegiul cel mai mic, introducind sintagma "de regula".
" In cadrul unei circumscriptii electorale, delimitarea colegiilor uninomi