Arbitrul pietei telecom (ANRCTI), Ministerul Comunicatiilor, STS (operatorul serviciului 112) si operatorii de telefonie mobila au format un grup de lucru si au decis lansarea la mijlocul lunii octombrie a unui program pilot de bombardare cu SMS-uri a celor care fac apeluri false la 112, a anuntat marti Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor. Prezent la eveniment, presedintele ANRCTI si-a exprimat insa rezervele fata de aceasta propunere. Tot marti a fost testata solutia de localizare a apelurilor din retelele mobililor catre 112, sistemul urmand a deveni complet functional pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Ministrul Borbely a precizat ca grupul de lucru are termen pana la 1 octombrie pentru stabilirea exacta a programului pilot care sa duca la stoparea numarului mare de apeluri false la 112. Potrivit acestuia, "numarul apelurilor false la 112 intr-un an este in jur de 33 milioane apeluri dintr-un total de 39 milioane de apeluri".
Presedintele ANRCTI: Bombardamentul cu SMS-uri este o solutie nenaturala
"Programul pilot va fi aplicat initial pe o perioada de trei luni, fiind necesara o reglementare si din partea ANRCTI, pentru ca operatorul 112 care va trimite mesajele si foloseste reteaua operatorilor sa nu fie taxat pentru aceasta. Dupa trei luni, vom face o analiza a rezultatelor acestui program si vom vedea ce masuri vom lua ulterior", a declarat ministrul comunicatiilor.
Prezent la eveniment, noul presedintele al ANRCTI, Liviu Nistoran, si-a exprimat rezervele fata de solutia anuntata.
"Am niste rezerve in privinta acestei solutii. Nu mi se pare naturala, dar este decizia ministerului si o vom respecta. Noi vom reglementa doar raporturile de interconectare intre STS si operatori", a declarat Nistoran.
Potrivit oficialilor MCTI, bombardamentul cu SMS-uri presupune in prima faza trimiterea a 20-50