Creditele contractate de populatie de la banci au ajuns in iulie sa depasesca depozitele constituite cu echivalentul a 2,3 mld. euro, ca urmare a cresterii accelerate a imprumuturilor, arata datele BNR. Suma este mai mare cu 110% fata de iulie 2007.
Statistica pe monede arata ca dezechilibrul este generat de finantarile in valuta, acestea fiind acoperite intr-o proportie mica de depozite atrase de la populatie. In schimb, bancile au o pozitie confortabila pe lei, unde depozitele atrase inca depasesc creditele.
Dezechilibrul dintre creditele si depozitele in valuta a ajuns la 5,15 miliarde de euro in iulie, in usoara crestere fata de luna precedenta, cand era de 5,09 miliarde de euro. Diferenta dintre depozite si credite in lei este pozitiva, insa a coborat in iulie la nivelul de echivalentul a 2,79 miliarde de euro, de la 2,98 miliarde de euro in iunie.
Acest dezechilibru survine pe fondul apetitului mare al populatiei pentru imprumuturile in valuta, alimentat de dobanzile relativ atractive, in timp ce economiile populatiei sunt constituite preponderent in lei.
"De aceea, bancherii se bazeaza pe finantari de la bancile-mama, din moment ce resursele atrase prin depozite nu sunt suficiente", noteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Creditul de retail marca in iulie o crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut, soldul ajungand la 87,8 miliarde de lei (echivalentul a 24,8 miliarde de euro). In aceeasi perioada, depozitele au urcat cu numai 41%, pana la 78,1 miliarde de lei (22 de miliarde de euro).
In mod traditional, populatia avea o pozitie de creditor net fata de sistemul bancar. Cu o expunere fata de populatie mai mare decat sumele atrase, bancile sunt intr-o pozitie mai putin confortabila, fiind dependente de atragerea de finantari de pe pietele externe. Totusi, bancile loca