Pina la acest moment, la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila s-au adunat dosare in vederea acordarii de despagubiri pentru calamitate pentru aproape 5.500 ha afectate de seceta, cu aproape 2.000 ha mai mult decit se prezenta situatia la inceputul acestei luni, cind fusesera inregistrate cereri pentru 3.500 ha. O statistica detaliata prezentata de institutia amintita arata ca cea mai mare suprafata afectata de seceta se inregistra in cazul culturii de floarea-soarelui, precum si cea de porumb. Concret, era vorba despre aproape 4.000 ha de floarea-soarelui, plus inca 1.478 ha porumb, 19 ha sorg si 4,5 ha de lucerna. "Procesul de centralizare a datelor legate de calamitarea culturilor de prasitoare nu s-a incheiat, pentru ca periodic vin la sediul institutiei producatori care notifica astfel de situatii. Din informatiile de pina acum, gradul de calamitare este cuprins intre 30 si chiar 100%", a informat recent membrii Colegiului Prefectural, Elena Coman, directorul executiv adjunct al DADR Braila. De altfel, aproape jumatate dintre localitatile din judet au raportat calamitarea unor suprafete cultivate. Cele mai afectate insa, cu un grad de calamitare de aproape 100%, dar nu pe suprafete insemnate, sint localitatile Viziru, Ulmu, Silistea, Surdila Greci, Rimnicelu si Maxineni. De mentionat, de asemenea, ca situatii privind calamitarea culturilor de prasitoare au fost inregistrate pe zone in care nu s-au aplicat irigatii, factor care a amplificat si mai mult efectul secetei.
De precizat ca au fost luate in calcul doar culturile asigurate care, conform Legii 381/2002, pot beneficia de despagubiri din partea statului.
Pina la acest moment, la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila s-au adunat dosare in vederea acordarii de despagubiri pentru calamitate pentru aproape 5.500 ha afectate de seceta, cu aproape