Dupa 14 ani de la ratificarea tratatului "Cer Deschis", Romania a reusit sa-si puna la punct avionul militar destinat fotografierii aeriene de mare precizie: un batran Antonov 30, care expira peste 5 ani. Speranta: profituri imense din inchirieri sau aplicatii civile.
Cu o intarziere de 14 ani, Romania a investit aproximativ 330.000 de euro, de la bugetul de stat, pentru modernizarea si echiparea cu senzori si camere foto/video a unui batran Antonov 30, aflat in dotarea Fortelor Aeriene de pe vremea Tratatului de la Varsovia. Saptamana aceasta, el trebuie sa primeasca avizul de functionare de la o echipa de experti internationali. Problema este insa ca acest avion expira din punct de vedere tehnic peste cinci ani, in 2013, dupa cum a recunoscut un oficial prezent la lansarea aparatului de zbor. De altfel, cu doi ani in urma, un comunicat oficial al Fortelor Aeriene avertiza, in "Observatorul militar": "Avionul Antonov 30 poate fi mentinut in exploatare pana in 2010 (...). Mentinerea lui dupa 2010 va fi deosebit de costisitoare. Dupa 2010, Fortele Aeriene nu vor mai avea personal si resurse pentru operarea acestui tip de avion".
Pana acum, Romania a fost printre ultimele tari membre ale tratatului "Cer Deschis" (Open Skies) care nu puteau sa-si exercite drepturile in intregime, pentru ca nu avea un avion militar specializat pe aerofotogrammetrie (fotografierea aeriana de mare precizie a obiectivelor terestre). Ratificat de Romania cu 14 ani in urma, tratatul permite celor 34 de tari membre sa-si survoleze teritoriile una alteia pentru a fotografia, cu o precizie de minimum 30 de centimetri la sol, obiectivele militare. Poate fi vorba de simple verificari ale datelor oficiale sau de spionaj militar, pentru ca nici o tara nu este obligata sa declare ce fotografiaza.
In acest scop, in 2007, Rusia si Ucraina au survolat de trei ori Romania,