Vacanţa s-a terminat, la fel şi vara, dar de ele ne vor aminti borcanele de dulceţuri, recipiente în care păstrăm o fărâmă din culorile şi parfumurile fructelor de peste anotimpuri. Ultimele le pregătim în prag de toamnă şi ne vor ţine de dulce şi de dorul fructelor până vara care va să vină. S-a dus vremea reţetelor clasice ale bunicilor, iar anul acesta, până şi dulceaţa se vrea modernă şi inovatoare. Există două principii pentru prepararea dulceţurilor. În primul rând, e bine să ştiţi că toate se gătesc aproape la fel: o anumită cantitate de fructe se fierbe cu una egală de zahăr, de preferat într-o cratiţă de cupru. Apoi, după preparare, dulceaţa trebuie lăsată să scadă, indiferent că rezultatul final este peltea sau marmeladă (în special în cazul citricelor). Avantajul este că dulceţurile se pot prepara din orice fel de fructe sau chiar legume, începând de la „clasicele“ căpşune şi ajungând până la ingrediente originale precum roşiile. Puteţi aduce inovaţii în materie de preparare a dulceţurilor, folosind flori, rădăcini de plante, frunze, vin sau chiar lapte. Zahărul este un ingredient indispensabil pentru dulceaţă. Este recomandat să folosiţi din cel alb, de trestie sau sfeclă de zahăr. Adăugaţi între 500 de grame şi un kilogram de zahăr pentru fiecare kilogram de fructe folosit, mai puţin în cazul celor care sunt în mod natural foarte dulci, aşa cum este ananasul. Există pe piaţă şi tipuri de zahăr îmbogăţite cu agenţi de gelificare, însă aceste substanţe scurtează timpul de conservare a dulceţii şi, în plus, îi pot altera gustul.
Păstrarea dulceţurilor Timpul de conservare a dulceţii este determinat de cantitatea de zahăr folosită la preparare. Dacă nu puneţi prea mult zahăr în dulceaţă, cel mai bine este să păstraţi borcanele în frigider. Sau, pentru o mai bună conservare, puteţi adăuga câteva picături de zeamă de lămâie ori chiar de oţet. Ster