Criza financiara ce a inceput cu prabusirea pietei subprime anul trecut este "probabil un eveniment intalnit o singura data intr-un secol”, a declarat Alan Greenspan, fostul guvernator al Fed-ului. Atunci cand se analizeaza evolutia indicilor bursieri din 15 septembrie 2008 in presa economica internationala, se fac foarte multe referiri la 11 septembrie 2001. Numai ca atunci evenimentul declansator al scaderilor a fost un soc, un sentiment generalizat de panica.
Cele 510 miliarde de dolari in writedowns, reducerea cererii si a ritmului de dezvoltare in economiile occidentale s-au acumulat in timp, in mai mult de un an... nu au aparut subit. Au existat chiar companii care au prevazut aceasta corectie si au profitat.
Autoritatile monetare si fiscale din aceste economii au facut eforturi pentru mentinerea unui nivel operational de lichiditate in pietele financiare, fie prin reduceri ale dobanzii de referinta, fie prin stabilirea unor „ferestre de finantare” pentru bancile in dificultate. Actiunile lor au vizat mentinerea in stare de functionare a sistemului financiar si nu cresterea neconditionata a pietei, de aceea au fost foarte selectivi in protejarea companiilor private.
In toamna lui 2007, un oficial al bancii centrale elvetiene declara: "Nu dorim in niciun caz eliminarea volatilitatii din piata. Evolutia burselor nu este o strada cu sens unic”.
Pentru decizia monetara de astazi a Federal Reserve se asteapta o scadere de 0,25% la 1,75% cu o probabilitate de 94%. Dar nu inseamna ca presiunile inflationiste sunt de neglijat. Criza financiara ce a inceput cu prabusirea pietei subprime anul trecut este "probabil un eveniment intalnit o singura data intr-un secol”, a declarat Alan Greenspan, fostul guvernator al Fed-ului. Atunci cand se analizeaza evolutia indicilor bursieri din 15 septembrie 2008 in presa economica internati