Nu vor să plece departe de familie şi, cu toate astea, îşi încearcă norocul la selecţia de forţă de muncă pentru Spania. Sunt oameni care vor o viaţă mai bună şi care, dacă nu fac sacrificii, nu le pot oferi celor dragi strictul necesar.Sute de bărbaţi, veniţi din toate colţurile ţării, s-au îngrămădit ieri în faţa Casei Studenţilor din Craiova. Fie că erau supăraţi pe societatea românească, fie că erau dornici de o experienţă nouă de viaţă sau, pur şi simplu, îşi încercau norocul pentru a nu ştiu câta oară, toţi erau uniţi de acelaşi lucru: dorinţa unui trai mai bun. După ce au parcurs sute de kilometri, au stat ieri ore bune pentru a discuta cu angajatorii veniţi tocmai din Spania să recruteze forţă de muncă din România. Noroc că vremea a ţinut cu ei.
Salarii decente şi condiţii de muncă mai bune Dacă la selecţiile trecute s-au mai încins spiritele, iar candidaţii au găsit motive de nemulţumire, la aceasta atmosfera a fost calmă. Deşi veniseră cu noaptea în cap, bărbaţii prezenţi la selecţie au aşteptat cu răbdare la rând. Nu vor să plece să muncească în altă parte, dar nu au altă soluţie. „După 25 de ani de serviciu am ajuns la munca de jos. Lipsa banilor mă determină să-mi caut de muncă în agricultură, în Spania. Îmi pare rău că trebuie să plec, dar nu am ce face“, a explicat Doru Şandru, din Gorj, conştient că toţi cei care optează să plece la muncă în străinătate o fac de nevoie. Afirmaţia sa a fost confirmată repede. „Pentru bani şi condiţii mai bune de muncă“, a spus Nicolae Ristea, de 20 de ani, din Slatina. „Mai mult din curiozitate. Eu am mai lucrat în Turcia. Intenţionez să plec pentru că sper că e mai bine“, a spus Marinel Mircea, de 29 de ani, tot din Slatina.
„Sperăm să găsim mai mult respect“ În afară de bani mai mulţi şi condiţii decente de muncă, românii aşteaptă de la angajatorii străini şi respect. „Sperăm să găsim respect mai mult