Preluările de companii şi fuziunile din primele şase luni au crescut cu o treime faţă de anul trecut, în condiţiile în care problemele economice au deschis numeroase oportunităţi pentru achiziţii. Dificultăţile întåmpinate de companii din întreaga lume au determinat mulţi manageri să ia în considerare posibilitatea consolidării afacerii prin fuziunea cu o altă societate din domeniu. Dacă adăugăm şi concurenţa tot mai mare, rezultată din globalizare, este de înţ
Preluările de companii şi fuziunile din primele şase luni au crescut cu o treime faţă de anul trecut, în condiţiile în care problemele economice au deschis numeroase oportunităţi pentru achiziţii.
Dificultăţile întåmpinate de companii din întreaga lume au determinat mulţi manageri să ia în considerare posibilitatea consolidării afacerii prin fuziunea cu o altă societate din domeniu. Dacă adăugăm şi concurenţa tot mai mare, rezultată din globalizare, este de înţeles de ce, în primul semestru al anului, numărul fuziunilor şi achiziţiilor din statele emergente a crescut cu 34,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungånd pånă la 3.893 de tranzacţii, conform raportului ISI DealWatch.
Valoarea totală a tranzacţiilor a crescut însă cu doar 2,2%, pånă la 319,7 miliarde de dolari. „Suma totală a tranzacţiilor arată o reducere a preţului companiilor våndute sau cumpărate şi aşteptări mai scăzute pentru viitorul apropiat, rezultate din situaţia de pe bursele de valori“, spune Jakub Siekierzynski, şeful departamentului de cercetare din DealWatch Merger & Acquisitions. Majoritatea tranzacţiilor -56% - au fost achiziţii integrale sau cu pachet majoritar, în uşoară creştere faţă de anul trecut.
Statele în care s-au realizat tranzacţiile sunt aproximativ aceleaşi ca şi anul trecut, pe primul loc situåndu-se China, cu 822 tranzacţii, urmată de Rusia cu 690, Brazilia cu 309 şi Ucraina cu 265.