Considerate pana nu demult medii izolate de turbulentele economice si financiare de la nivel global, pietele in dezvoltare au fost afectate recent de o serie de probleme, printre care impactul cresterii aversiunii fata de risc, revigorarea dolarului american, scaderea preturilor marfurilor si presiunile geopolitice, precum razboiul din Georgia.
Insa evenimentele de luni, respectiv falimentul Lehman Brothers si preluarea neasteptata, integrala, a Merrill Lynch de catre Bank of America, au indus si mai mult pesimism in perspectivele analistilor pentru aceste regiuni.
"Am crezut ca unele tari din Europa Centrala isi vor crea singure probleme, tinand cont de deficitele mari de cont curent. Daca cele mai mari instutitii financiare nu se pot salva singure in aceasta situatie, stam mult mai rau decat ne asteptam", a aratat Lars Christensen, strateg pentru pietele emergente la Danske Bank.
Indicii pietelor de capital din pietele emergente europene au scazut cu peste 2%, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, in coborare cu 33% fata de inceputul anului, iar spread-ul obligatiunilor suverane s-a largit cu 0,25 puncte procentuale, la 3,59% peste titlurile de trezorerie emise de Statele Unite.
Analistii anticipeaza un impact dramatic asupra fiecarei piete pe care Lehman isi va vinde activele, deoarece mediul economic indica putini cumparatori, chiar si la preturi foarte scazute.
Lehman Brothers nu era unul dintre cei mai mari investitori pe pietele emergente, insa banca ar putea controla, potrivit analistilor, cateva miliarde de dolari in aceste tari.
Iesirea Lehman de pe aceste piete ar putea duce la miscari puternice in orice directie, respectiv crestere sau declin, efecte care ar putea fi amplificate daca noii proprietari ai Merrill Lynch vor decide sa renunte, de asemenea, la unele pozitii din economiile emergente.
Anali