Gălăgia făcută de sonarele navelor şi de alte dispozitive subacvatice se dublează la fiecare zece ani, ceea ce produce grave consecinţe asupra condiţiilor de supravieţuire a diferitelor
Gălăgia făcută de sonarele navelor şi de alte dispozitive subacvatice se dublează la fiecare zece ani, ceea ce produce grave consecinţe asupra condiţiilor de supravieţuire a diferitelor specii de balene şi delfini, se arată într-un raport al International Fund for Animal Welfare (Ifaw), citat de BBC News.
"Omenirea pur şi simplu distruge mamiferele marine", a declarat Robbie Marsland, directorul filialei britanice a Ifaw. "În condiţiile în care nimeni nu poate preciza consecinţele zgomotului subacvatic asupra fiecărei specii şi nu se iau măsuri preventive, nu ne mai rămâne decât să constatăm prea târziu efectul distructiv pe care l-am generat", a mai spus Marsland.
Şi organizaţia International Union for the Conservation of Nature (IUCN) a precizat, recent, într-un comunicat asupra situaţiei speciilor de cetacee, că "zgomotul din apele oceanelor produce un dezastru teribil asupra mamiferelor acvatice".
Studiile de la Ifaw şi IUCN pun în evidenţă efectul ucigător pe care interferenţele fonice ale sonarelor şi propulsoarelor de la nave, zgomotele produse de aparatele de detectare a zăcămintelor de gaze şi petrol şi cele produse de aparatele seismice îl are asupra balenelor şi delfinilor, prin perturbarea sunetelor prin care ele comunică şi se orientează în mediul acvatic.
Măsuri insuficiente
În unele zone de coastă legislaţia interzice sonarele navelor şi ale aparatelor seismice. Societatea de protecţie a balenelor şi delfinilor (WDCS) a lansat semnalul de alarmă în zona maritimă a Marii Britanii, de la Moray Firth, populată de delfini şi puternic afectată de exploatări de gaze şi petrol. Mai ales în largul oceanelor, însă, legislaţia de protecţie