Royal Bank of Scotland (RBS), a doua mare banca a Marii Britanii, isi va pune anul acesta numele si pe o companie de trading cu energie electrica, dupa ce in toamna anului trecut a preluat filiala locala a bancii olandeze ABN Amro.
Planurile bancii in ceea ce priveste piata locala a energiei sunt destul de mari tinand cont ca in prezent RBS analizeaza mai multe proiecte de producere a energiei electrice si se bazeaza pe un nivel dublu de tranzactii cu energie fata de anul trecut. Mai precis 0,5 TWh, care inseamna afaceri de circa 25 de milioane de euro tinand cont de preturile medii la care se tranzactioneaza in prezent energia pe plan local.
Intrarea propriu-zisa a bancii pe piata locala a energiei electrice a avut loc in luna iulie, anul acesta, cand a fost finalizat joint venture-ul dintre RBS si Sempra Energy, companie care avea o licenta de furnizare in Romania din aprilie 2007. Sempra Energy este o companie de utilitati integrata din California care face tranzactii pe piata locala a energiei inca din 2004, tranzactiile fiind bazate exclusiv pe importuri. Noua companie rezultata in urma joint venture-ului se va numi RBS Sempra Energy Europe
"In 2007, Sempra a tranzactionat in Romania 0,2 TWh de energie, iar anul acesta speram sa ajungem la 0,5 TWh. Deocamdata cumparam energia de la alti traderi si nu de la producatori in mod direct, dupa care fie tranzactionam energia la intern sau pentru export", spune Tudor Cirstea, head advisor pentru Romania in cadrul RBS Sempra Energy Europe.
In afara de planurile care tin de cresterea cantitatilor de energie tranzactionate, RBS este in discutii si pe partea de productie de energie electrica, analizand in prezent mai multe proiecte.
"Suntem in discutii cu mai multi investitori pentru realizarea a doua-trei proiecte pentru producerea de energie. Nu sunt proiecte foarte mari. Oricum aceste