Romania a cerut ca spatiile maritime din Marea Neagra sa fie trasate conform jurisprudentei din domeniu, si nu in virtutea norocului, ca la poker. Insula serpilor nu poate fi considerata altceva decat o stanca, pentru ca "nu poti sa scoti apa din piatra seaca", au concluzionat reprezentantii Romaniei.
In ultima zi de pledoarii ale Romaniei in fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga au fost prezentate concluziile si pretentiile Romaniei in legatura cu delimitarea spatiilor maritime din Marea Neagra. Reprezentantii Romaniei au intarit faptul ca Insula serpilor nu poate fi considerata altceva decat o stanca de care nu trebuie sa se tina cont la stabilirea platoului continental care i se cuvine Ucrainei, respectiv Romaniei.
Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la CIJ, a incheiat pledoaria Romaniei la Haga facand apel la simpla respectare a dreptului international din domeniu. Aurescu a ales sa-l citeze pe diplomatul Nicolae Titulescu: "Cuvintele inspirate ale lui Nicolae Titulescu, a carui prestigioasa efigie se afla nu departe de aceasta Mare Sala a Justitiei, imi vin in minte: el definea suveranitatea statelor ca fiind grevata de o servitute internationala in favoarea pacii si a dreptului international".
Vaughan Lowe, profesor de drept international la Oxford, a argumentat din partea Romaniei ca "Insula serpilor este o formatiune maritima extrem de mica si deloc integrata in coasta Ucrainei" si ca "nu se poate scoate apa din piatra seaca, iar Insula serpilor este din punct de vedere stiintific o piatra seaca, o stanca". De aceea, Ucraina nu are dreptul sa o foloseasca drept punct de reper in trasarea liniei de delimitare a spatiilor sale maritime.
Un alt aparator al Romaniei la Haga, Alain Pellet, profesor francez de drept international, a sustinut ca "exercitiul delimitarii maritime nu este similar unui joc de poker, u