Oficialul italian, iniţiatorul decretului de amprentare a rromilor, dar şi autorul a numeroase declaraţii considerate discriminatorii la adresa imigranţilor din Peninsulă, a făcut recent o
Oficialul italian, iniţiatorul decretului de amprentare a rromilor, dar şi autorul a numeroase declaraţii considerate discriminatorii la adresa imigranţilor din Peninsulă, a făcut recent o gafă la adresa comunităţii româneşti, în timpul unui discurs politic.
"Pentru noi există un singur mod de a goli puşcăriile: să-i trimitem în ţara lor pe infractorii străini. Românii în România, tunisienii în Tunisia, egiptenii în Egipt.
Cu România, care este principala ţară de provenienţă a deţinuţilor străini din puşcăriile italiene, avem semnat un acord, care însă nu a fost niciodată pus în aplicare", a susţinut sus şi tare Roberto Maroni cu ocazia "Sărbătoarii Ligii Nordului" (Festa dei popoli della Lega), desfăşurată la Veneţia. Ministrul de Interne a dovedit însă că nu cunoaşte realităţile din puşcăriile italiene, instituţii care se află în subordinea sa.
Ultimul raport al Administraţiei Penitenciarelor clasează comunitatea noastră pe locul doi ca număr de deţinuţi, la mare distanţă de marocani. Astfel, la 30 iunie 2008 se aflau în penitenciarele italiene 4.495 de marocani, în timp ce românii erau 2.828. Cifre relativ asemănătoare cu cea a românilor au albanezii, cu 2.494 de deţinuţi, şi tunisienii, cu 2.261 deţinuţi.
Trebuie luat în calcul şi faptul că numărul românilor în Italia este aproape dublu faţă de cel al celorlalte comunităţi. Intenţia lui Maroni de a trimite cel puţin o parte din deţinuţii români din penitenciarele italiene în România are la bază o serie de acorduri bilaterale semnate între cele două guverne în ultimii doi ani.