Regimul de la Tiraspol este suspectat că ar pregăti o diversiune pentru reluarea ostilităţilor cu Republica Moldova, în scopul de a atrage o intervenţie militară a Rusiei, comentează postul Deutsche Welle, preluat de Mediafax.
„Deranjat de faptul că Rusia nu a recunoscut şi independenţa Transnistriei în contextul conflictului cu Georgia, regimul separatist transnistrean intenţionează să forţeze cu orice preţ mâna Chişinăului, pentru a se victimiza şi a determina o reacţie armată a Rusiei împotriva Republicii Moldova. Scopul final al planului ar fi recunoaşterea de către Rusia a independenţei Transnistriei după modelul Osetiei de Sud“, a explicat DW.
Pentru realizarea acestui plan, Tiraspolul are nevoie de reizbucnirea ostilităţilor şi se pare că a identificat deja sursa care să genereze această scânteie - Comisariatul poliţiei moldoveneşti din oraşul Bender. Foşti poliţişti care au activat în acest comisariat susţin că autorităţile separatiste au prezentat un ultimatum pentru evacuarea clădirii, care expiră la 1 octombrie. Informaţia a fost confirmată parţial de şeful poliţiei moldoveneşti din Bender, Valeri Prudnikov, care exclude însă posibilitatea unui conflict militar.
SUGESTIA MOSCOVEI
Federalizarea, o soluţie
Într-un interviu acordat postului Pro TV Chişinău, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat că Moldova ar trebui să renunţe la principiul de stat unitar şi să accepte federalizarea, dacă doreşte reunificarea cu Transnistria.
„Găsirea unui scenariu federativ de reglementare“ este o soluţie, a spus diplomatul rus, estimând, totodată, că o rezolvare rapidă a conflictului nu este posibilă în acest moment. Ambasadorul a mai declarat că armata rusă se va retrage din Transnistria după soluţionarea diferendului, pentru că aşa cere Tiraspolul.