Actorii de pe piata energetica, economica si politica nu se pot pune de acord cu privire la oportunitatea si modalitatea prin care Guvernul vrea sa creeze o companie nationala care sa reuneasca Hidroelectrica, Electrica si complexele energetice de la Rovinari si Turceni. Intr-o dezbatere organizata de Societatea Academica din Romania si Fundatia Konrad Adenauer, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca aceasta este solutia pentru a combate o viitoare criza energetica si pentru a concura pe piata europeana, in timp ce reprezentantii sindicatului Hidrosind sustin ca promovarea unei hotarari de guvern pe aceasta tema ar insemna un abuz de putere facut de premierul Calin Popescu Tariceanu.
Argumente in favoarea companiei nationale
Teodor Atanasiu a precizat ca, in ultima perioada, consumul de energie a crescut, in medie, cu 8% in fiecare an si ca "Romania ar avea o mare problema daca n-ar incepe o dezvoltare pe acest sector. In plus, desi piata a creat conditii pentru concurenta, n-am observat nicio scadere de preturi, ci mai degraba o impartire geografica, fiecare jucator jucand singur pe zona lui".
In sprijinul crearii companiei-mamut, Atanasiu a adus si nevoia de investitii la cele mai mari complexe energetice, Rovinari si Turceni. Cele doua unitati au nevoie, potrivit presedintelui AVAS, de 1,5 miliarde de euro in urmatorii 2 ani. El a mai afirmat ca noua entitate ce va fi creata nu va primi alocatii bugetare, ci va atrage finantari si va beneficia de banii pe care Electrica ii incaseaza din privatizarea distributiei de curent electric.
Atanasiu a mai afirmat ca astfel se vor putea renegocia si contractele pe termen lung pe care le are Hidroelectrica, prin care "baietii destepti" primesc energie la pret mic. "In contractele pe care le-au semnat cei de la Hidroelectrica nu sunt prevazute renegocieri, dar nu e prevaz