Oficialii Distrigaz Sud spun ca va exista totusi o relaxare a pretului gazelor importate abia in primul trimestru al anului viitor pe fondul scaderii din ultimele zile a cotatiilor internationale la barilul de petrol.
"Nu cred ca exista vreo sansa ca pretul gazelor naturale sa nu creasca din octombrie. ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) va decide procentajul, dar in contextul in care pretul gazelor de import va ajunge la 500 de dolari pe mia de metri cubi in al treilea trimestru si la 550 de dolari in ultimul trimestru al anului, preturile la consumatorul final nu au cum sa stea pe loc", a explicat Nicolas Richard, directorul adjunct al directiei de tranzactii corporative de energie. Acesta a precizat ca momentul in care se va vedea scaderea barilului de petrol de pe pietele internationale in pretul de vanzare al gazelor este inceputul anului viitor.
"Nu putem spune cu cat va creste pretul gazelor. Noi am depus documentatia necesara la ANRE, dar decizia va fi luata de Autoritate", a mai precizat Richard. Potrivit celor mai recente informatii, procentajul de crestere solicitat atat de Distrigaz Sud, cat si de E.ON Gaz Romania este de circa 10%.
Ultima majorare a preturilor gazelor furnizate populatiei a avut loc la 1 iulie, cand tarifele au crescut in medie cu 12,5%.
Desi ANRE nu a anuntat posibilitatea scumpirii gazelor din octombrie, Ministerul Muncii a lansat o dezbatere publica un proiect de act normativ pentru majorarea ajutoarelor de incalzire care ia in calcul o crestere de 5% a pretului gazelor de la 1 octombrie. Oficialii ministerului au declarat pentru ziarul Gandul ca informatia referitoare la majorarea de 5% au obtinut-o chiar de la ANRE in urma unei solicitari exprese.
Oficialii Distrigaz Sud spun ca va exista totusi o relaxare a pretului gazelor importate abia in primul trimestru al anulu