SCHIMBARE La jumătate de an după modificarea Codului de procedură fiscală, cadrul legal a fost completat prin Ordinul nr. 1.173/2008 privind cesiunea creanţelor fiscale administrate de către ANAF. Prin introducerea art. 1751 în Codul de procedură fiscală s-a instituit posibilitatea ANAF de a „scăpa“ de creanţele neîncasate prin cesionarea lor către persoane fizice sau juridice. În acest mod, contribuabilul romån se poate trezi cu recuperatorul la uşă nu doar î
SCHIMBARE La jumătate de an după modificarea Codului de procedură fiscală, cadrul legal a fost completat prin Ordinul nr. 1.173/2008 privind cesiunea creanţelor fiscale administrate de către ANAF.
Prin introducerea art. 1751 în Codul de procedură fiscală s-a instituit posibilitatea ANAF de a „scăpa“ de creanţele neîncasate prin cesionarea lor către persoane fizice sau juridice. În acest mod, contribuabilul romån se poate trezi cu recuperatorul la uşă nu doar în cazul neplăţii facturii de telefon, ci şi în cazul neplăţii obligaţiilor către stat.
Sigur că apar numeroase semne de întrebare în legătură cu punerea în aplicare a textului de lege (vezi caseta), printre care modalitatea de stabilire a cuantumului creanţelor neîncasate şi a celor care urmează să fie cesionate (presupunånd că ANAF poate opta între a cesiona parţial sau total creanţele neîncasate ale unui anumit contribuabil).
Ne aşteptam să găsim răspunsuri în acest nou Ordin nr. 1.117/2008. Din păcate, acesta pare mai curånd un act normativ de „vineri după-amiaza“, adică un act întocmit în mare grabă pentru a bifa pe listă „ce trebuie făcut săptămåna asta“.
Spre deosebire de lege, în ordin se precizează faptul că pot face obiectul cesiunii de creanţă sumele evidenţiate în titlurile executorii, oricare ar fi acelea şi oricum ar fi fost emise. Or, este bine ştiut că ANAF e iute la scrisul pe hårtie şi obişnuieşte să trimită