Comisia europeana atentioneaza din nou Romania ca procedura de numire a procurorilor sefi nu trebuie schimbata, ea facind parte dintre obiectivele de referinta agreate in momentul aderarii. Intr-o conferinta de presa la Burxelles, Mark Gray, purtatorul de cuvint al CE, citat de NewsIn, a spus ca este la curent cu decizia de marti a Senatului, dar ca pozitia Comisiei in aceasta privinta ramine aceeasi. PD-L a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala decizia Senatului.
"Comisia este la curent cu decizia luata ieri de Senatul Romaniei de a modifica procedura de numire in posturile de conducere in sistemul judiciar. Intelegem ca aceasta este pozitia Parlamentului, care mai trebuie aprobata si de presedinte. Dupa cum am declarat si cu ocazia votului din comisia juridica a Senatului pe aceasta tema, pozitia CE privind aceasta procedura de numire si revocare a procurorului-sef al DNA a fost consecventa de-a lungul timpului si a fost repetata in raportul nostru adoptat in 23 iulie. Acesta este unul dintre obiectivele de referinta stabilite la data aderarii, care spune clar ca aceasta procedura nu trebuie schimbata", a declarat purtatorul de cuvint al CE intr-o conferinta de presa, citat de NewsIn.
Decizia Senatului a generat si alte reactii pe scena politica. Ministrul de justitie, Catalin Predoiu, a afirmat ca nu crede "ca este cel mai bun moment pentru o astfel de modificare" si ca problema "trebuie privita prin prisma raportului pe justitie al CE", unde mentinerea procedurii de numire a procurorilor sefi constituie un banchmark. Cu toate acestea, tot marti, Predoiu i-a trimis presedintelui Basescu numirea in functia de sef al DNA a Monicai Serbanescu, care ar trebui sa-l inlocuiasca pe Daniel Morar, desi aceasta primise avizul negativ al CSM.
Marti, 78 de senatori, provenind de la PSD, PC si PRM, au votat in favoarea modificarii