Emil Turc vrea să fie achitat de acuzaţia de luare de mită. Sursa: Mihai Şoica
După ce a executat un an şi patru luni de închisoare, un fost poliţist clujean reia calea justiţiei ca să-şi dovedească nevinovăţia. În urmă cu două zile, ofiţerul de poliţie Emil Turc a avut o nouă primă înfăţişare la Curtea de Apel Cluj după ce el a câştigat, în primăvară, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rejudecarea procesului în care a fost condamnat la doi ani de închisoare.
Magistraţii ICCJ au ajuns la concluzia că judecătorii de la Curtea de Apel Cluj i-au încălcat ofiţerului de poliţie Emil Turc dreptul la apărare şi au refuzat să audieze martori importanţi în proces. Drept urmare, poliţistul a fost privat de libertate între 9 decembrie 2006 şi 28 martie 2008, adică timp de un an şi patru luni din cei doi de condamnare, conform legii, în penitenciarele din Timişoara, Gherla şi Jilava. În urma rejudecării, sentinţa poate fi menţinută sau Turc poate fi achitat, caz în care el are dreptul legal să solicite daune statului român.
Acuzaţii neprobate în dosar
Emil Turc era şeful zonei de poliţie Iara din judeţul Cluj şi coordona 12 posturi. Fostul inspector principal a fost acuzat de luare de mită într-un dosar unde probele „scârţâie“ şi nicio declaraţie a celor implicaţi nu se potriveşte una cu cealaltă. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Emil Turc, în prima fază, la şapte luni de închisoare cu suspendare, dar pedeapsa a fost ulterior majorată la doi ani.
Poliţistul a fost cercetat de DNA Cluj sub acuzaţia de luare de mită şi în 2004, când procurorii au închis cazul din lipsă de probe. Ulterior, în 2006, Turc a fost acuzat că ar fi primit suma de 500 de dolari de la Vasile Todor, un localnic din comuna clujeană Iara. Despre Todor, DNA spune că nu are antecedente penale, dar cazierul acestuia arată că a fost condamnat