Reprezentantii celor 27 de state ale Uniunii Europene (UE), alaturi de presedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso, au participat ieri, la Bruxelles, la primul summit al blocului european cu comunitatea celor circa 10 milioane de romi de pe batranul continent. Intalnirea – prima in care reprezentantii UE s-au asezat la masa cu organizatiile si reprezentantii celei mai numeroase minoritati a Europei – s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata, dupa ce Comisia a luat, la inceputul lunii, o decizie controversata, dand unda verde programului de amprentare a romilor prin care Italia considera ca va combate cresterea ratei criminalitatii.
Reuniunea din sala "alcide gaspari" a cladirii Charlemagne a Comisiei Europene a avut un debut jenant pentru presedintele Executivului comunitar. Potrivit AFP, discursul sau, in care a revenit in mod repetat ideea ca responsabilitatea integrarii romilor apartine statelor membre, a fost marcat de protestul reprezentantilor comunitatii rome si al ONG-urilor pentru apararea drepturilor omului, care au venit la intalnire in tricouri cu inscriptia "Nu indosarierii etnice!".
Presedintele Comisiei a facut apel la statele comunitare sa ofere "sanse reale" de integrare membrilor minoritatii rome, a caror situatie este "dramatica", si sa combata fenomenul discriminarii. Dornic sa sublinieze limitele competentelor organismului executiv al UE, el a tinut insa sa accentueze ca "situatia dramatica a romilor nu poate fi rezolvata de la Bruxelles". "Instrumentele necesare producerii acestei schimbari sunt in mainile statelor membre. Politicile de integrare a romilor sunt in competenta statelor membre", a subliniat Barroso.
Reprezentantii ONG-urilor s-au ridicat insa in picioare, fluturand tricourile cu mesajele de protest.
Vizibil jenat, Barroso a incercat sa minimalizeze decizia anuntata pe 4 septembri