Multe pensii lunare de serviciu depăşesc suta de milioane de lei vechi. În acest timp, 1,4 milioane de pensionari primesc pånă la 750 de lei de la stat. Anul acesta, statul a scos de la buget zece miliarde de euro pentru a plăti pensiile celor 5,5 milioane de pensionari care au contribuit la fondul de asigurări sociale. Încă un miliard de euro a mai dat pentru alţi 150.000 de pensionari, dintre care cei mai mulţi nu au cotizat la fondul social. Aceştia sunt beneficiarii pensiil
Multe pensii lunare de serviciu depăşesc suta de milioane de lei vechi. În acest timp, 1,4 milioane de pensionari primesc pånă la 750 de lei de la stat.
Anul acesta, statul a scos de la buget zece miliarde de euro pentru a plăti pensiile celor 5,5 milioane de pensionari care au contribuit la fondul de asigurări sociale. Încă un miliard de euro a mai dat pentru alţi 150.000 de pensionari, dintre care cei mai mulţi nu au cotizat la fondul social. Aceştia sunt beneficiarii pensiilor speciale: magistraţi, parlamentari şi funcţionari din Parlament, diplomaţi, militari, poliţişti, securişti, aviatori. Lista este în creştere de la an la an.
Majorarea la 45% din salariul mediu brut a punctului de pensie va necesita un transfer de un miliard de euro de la buget pentru acoperirea suplimentărilor. Nimeni nu spune că vor fi necesari şi alţi bani pentru plata pensiilor speciale. Acestea sunt calculate la valoarea ultimelor salarii ale beneficiarilor, şi nu pe puncte. Creşterea nivelului salariului la care se raportează pensiile „de serviciu“ duce automat la majorarea lor.
Foarte mulţi îşi fac tot felul de calcule pentru a ieşi la pensie în această perioadă electorală, plină de promisiuni şi de resurse bugetare. Că doar nimeni nu este naiv să creadă că sacul bugetului este fără fund! Angajaţii cu vechimea în muncă prevăzută de lege, care au avut grijă şi au putut să-şi negocieze s