Sau lupta pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă verde
Cînd vorbim despre “acoperişuri verzi” ne referim la clădiri ale căror acoperişuri sînt în totalitate sau parţial acoperite cu pămînt şi vegetaţie care creşte natural, deasupra unei membrane speciale prin care nu trece apa.
Sau lupta pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă verde
Cînd vorbim despre “acoperişuri verzi” ne referim la clădiri ale căror acoperişuri sînt în totalitate sau parţial acoperite cu pămînt şi vegetaţie care creşte natural, deasupra unei membrane speciale prin care nu trece apa. Sub stratul de sol se mai pot instala şi sisteme de protecţie care împiedică pătrunderea prea adîncă a rădăcinilor, bariere de drenaj sau sisteme de irigaţie. De menţionat că în categoria “acoperişuri verzi” nu intră locurile unde sînt dispuse plante în ghivece sau vase mai mari şi nicidecum acoperişurile… vopsite în verde sau protejate cu ţiglă de această culoare! În schimb, pot fi asimilate acoperişurile pe care sînt instalate tehnologii “verzi”, cum sînt panourile solare sau modulele fotovoltaice şi aşa-numitele ecoacoperişuri şi acoperişurile vii.
Rol şi valoare În general, acoperişul verde este parte componentă a unei construcţii autonome din punct de vedere energetic. Un studio al profesorului Brad Brass de la Universitatea din Toronto a demonstrat (în anul 2005) că acoperişurile verzi pot reduce semnificativ, iarna, pierderile de căldură şi consumul de energie termică.
În zona oraşului Manchester, cercetătorii au calculat contribuţia majoră a acoperişurilor verzi la menţinerea unei temperaturi rezonabile în mediul urban, ele fiind cu atît mai eficiente acolo unde clădirile sînt înalte şi, deci, fracţia de evaporare scăzută.
Acoperişurile verzi moderne, care presupun o întreagă tehnologie sub stratul verde vizibil, sînt de dată relativ rece