Obtinerea de milioane de dolari - sau, de ce nu, miliarde - prin administrarea unor fonduri de hedging a constituit dintotdeauna un vis al angajatilor bancilor de pe Wall Street.
Dar, in ultima perioada, chiar si acesti maestri ai unui univers in valoare de 2.000 de miliarde de dolari (1.400 de miliarde de euro) au avut parte de vremuri grele, cel putin dupa standardele lor, scrie International Herald Tribune.
Fondurile de hedging, acele vehicule misterioase de investitii destinate celor bogati si, mai nou, celor nu foarte bogati, ar trebui sa produca bani indiferent de evolutia pietelor. Cu toate acestea, multe dintre respectivele fonduri sunt inghitite de turbulentele actuale din lumea financiara.
Randamentul fondurilor este din ce in ce mai scazut si acelasi lucru se intampla cu primele si salariile semnificative primite de managerii acestora, ale caror averi au dus la redefinirea notiunilor de bogatie si la cresterea preturilor in toate domeniile, de la tablourile lui Picasso pana la apartamentele din New York.
Cateva din marile fonduri au avut probleme in ultimele saptamani, iar unele dintre prabusiri au fost chiar spectaculoase.
Desi multe fonduri opereaza inca la un nivel inalt, fondurile de hedging de clasa medie au pierdut mai bine de 4% anul acesta, conform Hedge Fund Research, ceea ce inseamna ca 2008 ar putea fi cel mai slab an din istorie.
Reducerea castigurilor din aceasta industrie are implicatii cu mult mai grave decat s-ar parea initial. In ultimul deceniu, dimensiunile acestei industrii au crescut de cinci ori dupa ce fondurile publice de pensii, fondurile private de pensii si fundatiile universitare au turnat miliarde de dolari in aceste vehicule de investitii, in speranta unor profituri spectaculoase.
Prelungirea crizei i-ar putea determina pe unii investitori sa-si revizuiasca investitiile sau sa ce