In cazul in care Curtea de Apel si Curtea Constitutionala vor da castig de cauza PRM, care a contestat constitutionalitatea si legalitatea ordonantelor guvernamentale privind colegiile uninominale, atunci PSD si PNL se vor grabi sa acuze PDL de conspiratie antiuninominala. Acesta va fi probabil mesajul electoral principal al celor doua partide, indiferent cand si cum vor fi organizate alegerile din acest an.
Partidul lui Corneliu Vadim Tudor a fost, pe rand, partenerul politic al tuturor. Daca prietenia istorica si naturala dintre PRM si PSD nu trezeste suspiciuni, sustinerea acordata guvernului Tariceanu 2 si personal presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, era cel putin discutabila. In principiu, PDL si PNL sustin aceleasi valori morale, iar intelegerile, in ambele cazuri, au avut ratiuni utilitare. Liberalii au fost insa scutiti de o judecata publica pentru tradarea principiilor, in timp ce democrat-liberalii, nu. PDL si-a meritat pe deplin criticile privind intelegerea cu PRM, dar atentia acordata intregii afaceri pare disproportionat de mare. Iar atunci cand PSD si PNL picura otrava, chiar suspecta. Liderii social-democrati si liberali se straduiesc din rasputeri sa asocieze PDL lui Corneliu Vadim Tudor, pentru momentul in care instantele vor decide, la cererea PRM, ilegalitatea si neconstitutionalitatea ordonantelor emise de guvern.
Teoria conspiratiei antiuninominala a fost deja emisa de liderul PSD Mircea Geoana si de unul dintre consultantii politici ai PNL pe blogul personal. Este la mintea cocosului ca daca PDL ar fi dorit sa utilizeze PRM pentru a bloca aplicarea votului uninominal, n-ar fi facut-o in vazul lumii, cu surle si trambite, chiar la televizor. Prin intelegerea cu Vadim Tudor, Emil Boc a pus singur in mana adversarilor politici, pe gratis, arma cu care vor trage in partid. Iar glontul va fi uninominal. Ce expli