In lipsa simptomelor specifice: oboseala, paloare, dureri de cap, anemia poate fi descoperita doar prin analiza sangelui. Anemia este determinata de scaderea numarului de globule rosii din sange sau de modificarea lor ca forma, marime si incarcare cu hemoglobina. Cand hemoglobina scade sub 13g % la barbati si la 12g% la femei putem vorbi de anemie. Aceasta nu este o boala1 in sine ci mai degraba semnul unei afectiuni mai severe. Aparitia anemiei are cauze variate: de la deficitul de fier, deficitul vitaminei B12, folosirea indelungate a aspirinei, la boli parazitare, diferite intoxicatii. Ca orice boala, anemia este mai usor de prevenit decat de tratat. Printr-o alimentatie echilibrata anemia poate fi prevenita. Este important consumul de alimente bogate in fier si a substantelor care intensifica absorbtia de fier.Unele alimente sunt nerecomandate, precum iaurt, citrice, rosii, bauturile alcoolice, otet, ceai negru, ardei iute in exces, prajelile si fripturile.
Plantele medicinale si anemia
Se recomanda infuziile de catina, urzica, papadie, coada calului, tecile de fasole fara seminte si macese. Sucul de sfecla rosie, baut dimineata si seara sau cura de polen cu 20 g pe zi pentru adulti, timp de o luna, dar si mierea de albine de culoarea inchisa, bogata in fier sunt recomandate pentru tratarea anemiei. O planta care elibereaza fierul stocat in ficat este stevia, bogata in fier si vitaminele A si C.
In lipsa simptomelor specifice: oboseala, paloare, dureri de cap, anemia poate fi descoperita doar prin analiza sangelui. Anemia este determinata de scaderea numarului de globule rosii din sange sau de modificarea lor ca forma, marime si incarcare cu hemoglobina. Cand hemoglobina scade sub 13g % la barbati si la 12g% la femei putem vorbi de anemie. Aceasta nu este o boala1 in sine ci mai degraba semnul unei afectiuni mai severe. Aparitia anemiei are ca