Europarlamentarii PD-L au apreciat ieri ca aprobarea de catre Senat a schimbarii sistemului de numire a procurorilor-sefi este cea mai sigura cale de continuare a monitorizarii CE pe justitie, eurodeputatii PSD recomandand, in replica, atat PD-L, cat si Comisiei Europene sa abandoneze "formele fara fond".
De altfel, PD-L a anuntat ieri ca va ataca la Curtea Constitutionala legea votata de Senat prin care procurorii-sefi nu vor mai fi numiti de presedintele Traian Basescu, ci de Consiliul Superior al Magistraturii. Europarlamentarii PD-L Rares Niculescu, Marian Zlotea si Calin Rus arata ca Executivul european a cerut in mod expres ca autoritatile romane sa nu modifice procedurile de numire si revocare in functii de conducere relevante in cadrul parchetelor.
Astfel, cei trei amintesc ca in cea mai recenta evaluare a Comisiei unul din sub-punctele cheie mentioneaza "asigurarea stabilitatii legale si institutionale a structurilor anticoruptie, in special prin mentinerea actualelor proceduri de numire si revocare a procurorului general al Romaniei, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a altor functii de conducere din aparatul Parchetului General". Europarlamentarii PD-L mentioneaza, de asemenea, ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, au adresat, marti, o scrisoare presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, in care "cei doi lideri ai PSD si PNL se plang ca Romania ar fi tratata ca un stat de mana a doua in Uniune, pentru ca UE a decis continuarea monitorizarii in domeniul justitiei". Delegatia PSD din Parlamentul European a replicat precizand intr-un comunicat ca "declaratia europarlamentarilor PD-L este una normala pentru membrii unui partid al carui mentor, presedintele Basescu, a actionat sistematic pentru distrugerea credibilitatii Parlamentului Romaniei, for