În faimoasele ateliere şi fabrici de ceramică din Talavera de la Reina (Toledo) lucrează mulţi conaţionali Obiectele realizate aici sunt cunoscute în întreaga lume, iar numeroase
În faimoasele ateliere şi fabrici de ceramică din Talavera de la Reina (Toledo) lucrează mulţi conaţionali
Obiectele realizate aici sunt cunoscute în întreaga lume, iar numeroase obiecte de artă din ceramică lucrate de români au ajuns în posesia Casei Regale spaniole.
În urmă cu 35 de ani, Mihai Iorgu (41 de ani) a plecat din Sinaia împreună cu părinţii şi s-au stabilit în Talavera de la Reina, unde Mihai a învăţat să picteze obiecte de artă.
Chiar lângă casa în care locuia se afla un atelier de ceramică. Astăzi, el este unul dintre "veteranii" atelierelor din oraş. La vârsta de şapte ani, Mihai s-a împrietenit cu fiul meşterului, care avea aceeaşi vârstă.
"Când veneam de la şcoală, lăsam ghiozdanul şi fugeam la atelier, unde tatăl prietenului meu ne învăţa pe amândoi să lucrăm şi să pictăm ceramica", povesteşte Mihai.
Cu timpul, el s-a perfecţionat, şi după terminarea liceului şi-a găsit un loc de muncă într-un atelier de ceramică. De mai bine de 23 de ani, el pictează veselă, obiecte de decoraţiune şi faianţă.
"În funcţie de mărime şi complexitatea modelului, pot lucra la o piesă între două zile şi o lună", explică el.
Ornează Palatul del Prado
Ceramica de Talavera se fabrică numai cu lut din râul Tajo, caolin şi lacuri speciale. Toate componentele sunt utilizate după mai multe procese de purificare.
De mai bine de şase secole, ceramica de Talavera de la Reina este faimoasă în toată lumea şi a fost amintită în opere literare de scriitori precum Miguel de Cervantes, Quevedo, Lope de Vega, Tirso de Molina şi Castillo Solórzano.
În Palatul Regal din Madrid, în mănăstirea Escorial şi în Palatul del Prado o parte din pe